Fesztivál a fesztiválban

17. Jam-Bory-vár

A Kortárs Művészeti Fesztivál egyik legnépszerűbb, minden évben sokak által várt eseménye a MéhKasAula és a Bory-vár közös szervezésében zajló, az egész várat elfoglaló összművészeti piknik.

A népszerű kisfesztivál családi programmal indul május 16-án, szombaton 16 órakor: a pécsi Retextil és a fehérvári Fonalkommandó tagjai ismertetik technikáikat, módszereiket. A Retextil Alapítvány munkatársai művészeti értékkel bíró használati tárgyakat, ruhákat, kiegészítőket és berendezési tárgyakat készítenek, elsősorban textilhulladékból, a Fonalkommandó öt hölgytagja pedig a vár oszlopait körbehorgolva ad ízelítőt a kommandó által űzött gerilla-horgolásból, amelynek eredeti célja az volt, hogy értékes kézimunkával takarja el a köztéri csúfságokat.

Jam-Bory-vár

17 órakor a Kajárpéci Vízirevü Ökológiai Meztéllábnyom címmel ad elő környezettudatos rádiójátékot 3D-ben a Napsugárkertben, a 18 órai hivatalos megnyitó után pedig Moderntokyo koncertezik a Százoszlopos udvarban. 19 órakor A város bőre címmel nyílik kiállítás Pallag Zoltán fotóiból a Vagyóczky-teremben.

19.30-tól a The Mighty Fishers veszi birtokba a Százoszlopos udvar színpadát: a tradicionális rocksteady, early reggae és lovers’ rock zenét játszó zenekar egyedüliként űz ezt a műfajt Magyarországon. Az autentikus hangzást a hét tagú banda hangszerelése garantálja: dob, basszus, gitárok, orgona, két főének és az elmaradhatatlan vokálok.

A zenei rendezvények sorát a Guca Partyzans Brass Band koncertje zárja, ez 20.40-kor kezdődik a a Százoszlopos udvarban. Magyarország első balkán rezesbandája három éve alakult, magyar profi jazz zenészekből; célja, hogy Magyarországon is elérhetővé váljon a balkáni szerb „underground” trombita zene.

A kiemelt programok mellett számos egyéb, főként zenés rendezvény is zajlik a várban, amelyet sötétedés után a MéhKas Dia Projekt fest meg fénnyel, 22 órakor pedig Molnár Hajnalka és a PirKompánia Tűzkerék című produkciója varázsolja el a jelenlévőket – a tűztánc és zsonglőr egyesület fellépése a programok elmaradhatatlan része.

Záróra után a Bory-vártól a KNYKK Zrt. különbuszai díjtalanul szállítják át a közönséget a városközpontba, ahol a RandOM-ban 23 órakor kezdődik a Jam-Bory-vár after partyja: a Wakablack Sound System reggae és ska zenével szórakoztatja a vendégeket.

Részletes program »

 17. Jam-Bory-vár