Egy est a VHK jegyében

A 40 éves Vágtázó Halottkémek zenekarról szóló kötet bemutatójára, Barcsik Géza grafikusművész kiállításának megnyitójára és az ezeket követő Kipu és Mamazonas koncertekre invitál az Öreghegyi Közösségi Ház május 22-án, pénteken 16 órára.

A 16 órakor kezdődő könyvbemutatónak és beszélgetésnek a 40 éves VHK zenekar tagjai lesznek a vendégei, a moderátor pedig Dudich Ákos, a kiadvány szerzője.

A VHK életereje-borító

„Hajdan a Vágtázó Halottkémek eksztatikus élő fellépéseinek energiáját lemezre rögzíteni kivitelezhetetlen feladatnak tűnt – mégis sikerült. A VHK és utódzenekarainak esszenciáját írott formában megörökíteni épp ennyire lehetetlennek tűnt – mégis belevágtunk. A hőskorszakról, a szétválásról, és az utódzenekarokról a tagok segítségével emlékezünk meg, egészen a Vágtázó Életerőig, vagyis a jelenig jutva, mindig egy-egy lépéssel közelebb kerülve a Titok megfejtéséhez. A Vágtázó Halottkémek zenekar generációk számára jelentett mérföldkövet. Aki egyszer járt VHK-koncerten, többé már nem volt ugyanaz az ember. Nem is lehetett. A titkukat megfejteni a lehető legnagyobb kihívást jelentette egy zenei újságíró számára” – mondja a A Vágtázó Halottkémek életereje című kötetről Dudich Ákos.

A Vágtázó Halottkémek 1975-től 2001-ig létezett, majd 2009-ben újjáalakult magyar együttes, amely az általa létrehozott mágikus népzenét játssza. A punk mozgalomnál előbb indultak, attól függetlenül, indulásuk időben egybeesett a progresszív rock német hullámával, a népzenei, világzenei és mitikus hatásokat szívesen magába fogadó krautrock-kal, az ide tartozó zenekarok közül az ismertebbek (Amon Düül, Popol Vuh, Ash Ra Tempel) a VHK-ra is bevallottan hatást gyakoroltak.

Zenéjük a Világegyetem örök alkotóerejéből, az ősi népzene elemi erejű ősforrásából született. Rendkívüli energiájuk és a népzenei indíttatás miatt gyakran etno-punk zenekarnak tekintik őket. Nevük angolul Galloping Coroners, németül Rasende Leichenbeschauer, a rövidített VHK alak is használatban van. (Wikipedia)

A könyvbemutatót követően 17 órakor nyílik meg Barcsik Géza grafikusművész kiállítása: a „Csak zene” című tárlatot Grandpierre Attila, a Vágtázó Halottkémek frontembere nyitja meg, és június 14-ig látogatható.

Barcsik Géza grafikusművész alkotása

„1963-ban születtem Győrött. A főiskolai diploma megszerzése után 1992-ben fejeztem be a Magyar Iparművészeti Főiskola Mesterképző Intézetében tanulmányaimat. Reklámgrafikusként az Ogilvy & Mather és a DDB Needham reklámügynökségeknél dolgoztam. 1996-tól saját grafikai stúdiómon, a Solymár Stúdión keresztül vállalok különböző megbízásokat. A kiadvány és reklámgrafikai tervezések mellett díszleteket, festményeket és sokszorosított grafikai munkákat (rézkarcot, linóleum metszetet) is készítek.”
(Barcsik Géza)

„A hagyomány Barcsik Géza számára egykori táltosaink hitvilága, pásztorfaragásaink ornamentikája, s a magyar történelem századai jelentik, de a tradíció Nála nem dőlt betűs múltidézés, hanem felelős szembenézés mindazokkal a kérdésekkel, amelyekre ma és holnap választ kell adnunk. Vérbeli festő, bensőséges átéléssel, színekben, terekben képekben való gondolkodással. Nem történeteket mesél el, s nem illusztrál, hanem képeket idéz, s a kép hat elementáris erővel. Nonfiguratív vásznaira ugyanúgy érvényes ez, mint a lendületes vonalakkal pillanatok alatt rajzolt Rembrandt portréja, vagy a szibériai sámándobok motívumait felelevenítő lemezborítóira. A kép teljesebb, mint a gondolat, a világ s a másvilág, a haza, a szomszédok, a pillanat és az évezredek együtt jelennek meg, s a pólusok egyensúlyt és távlatot adnak piktúrájának.” (Forrás: PeCsa Galéria)

21 órakor kezdődik a Mamazonas koncertje, a csapat előzenekara a Kipu lesz.

A Mamazonas friss formáció: 2014 novemberében jelent meg első EP-jük Kilőttem az űrbe a világ baját címmel. A zenekar különleges színfolt a magyar könnyűzenei palettán, egyedi megszólalással és szövegvilággal. Három videoklipet is készítettek már, amelyek az EP-vel együtt szabadon elérhetőek a világhálón. Május 22-én az Öreghegyi Művelődési Ház színpadán érdemes lesz meghallgatni a Mamazonast.

Mamazonas

További információk a programajánlóban »

A Vágtázó Halottkémek életereje