Idén tizenkét köztéri alkotást öltöztetnek fel

Tizenegyedik alkalommal öltözik virágdíszbe a pünkösdi hétvégén Székesfehérvár Belvárosa. A város virágkötői ebben az évben is látványos virágkompozíciókkal díszítik fel több középület bejáratát, de kerülnek virágok emlékművekre is.

A Pünkösdi Virágálom programsorozat idei rendezvényeiről sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva alpolgármester, Juhász Zsófia, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője, valamint Varga Andrea programszervező.

Pünkösdi virágálomMájus 22-én, pénteken kora délután már érdemes lesz sétát tenni Székesfehérvár Belvárosában, hiszen a Pünkösdi Virágálom idei kompozícióit már reggeltől készítik a versenyre jelentkező virágkötők. Kora délután kezdődnek a zenei programok, majd a Városháza udvarán a legkisebbeket várják a Bábakalács gyerekelőadással. A Török-kútnál a Kákics együttes és az Alba Regia Táncegyüttes gyerekcsoportjának 17 órakor kezdődő műsora után Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök nyitja meg a Pünkösdi Virágálom hétfőig tartó rendezvénysorozatát. A köszöntő szavakat követően a közönség a Kákics együttes és fiatal táncosok zenés-táncos kíséretével, Kneifelné Laczkó Krisztina vezetésével járhatja be a virágba borult Belváros egyes állomásait.

Brájer Éva alpolgármester elmondta: „A pünkösdi ünnepkörhöz tartozó szokások visszavezethetők a római Floráliákra. A Floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flórát, a virágok istennőjét köszöntötték.  Talán meg emlékezünk rá sokan, hogy májusban, a korábbi években Florália néven, Gorsiumban a Szent István Király Múzeum rendezett tavaszköszöntő ünnepséget. Reméljük, ha Gorsium mostani fejlesztése elkészül, az elkövetkezendő időkben újra visszaállíthatjuk ezt a szép szokást. Székesfehérváron hosszú évek óta a Pünkösdi Virágálommal készülünk a Szentlélek eljövetelére és a tavasz ünnepére. A város fantáziadús virágkötőinek köszönhetően virágdíszbe öltöznek a történelmi Belváros egyes helyszínei. Reményeink szerint ezek és a színes programok sétára csábítják a székesfehérváriakat. Az idei évben is tisztelettel várjuk a székesfehérváriak és a városba látogató vendégek véleményét, amit a Városházán és a Tourinform irodában elhelyezett dobozban hagyhatnak.”

Pünkösdi virágálom

Kamarás Emese szombaton, vasárnap és hétfőn 16.00 órakor a Városház térről indulva interaktív séta keretében vezeti körbe a virágkompozíciók között az érdeklődőket. A körsétára a Tourinform Irodában lehet előzetesen regisztrálni.

A virágkötők ebben az évben a Városháza környékét, az Országalmát, a Szent Imre templom, a Püspöki Palota és a Ciszterci templom bejáratát, a Mátyás király-emlékművet, valamint a Török-kutat virágozzák fel, de elhelyeznek virágkompozíciókat Pátzay Pál lovasszobránál, a Pipo toronynál, a Basa utcánál, illetve a Fekete Sas Patikamúzeum és a Tip-top áruház előtt is.

A Mátyás király-emlékműnél felállított színpadon pénteken 18 órától a virágkötészet remekei készülnek el, amelyekre licitálni is lehet. Szabó János, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője vezeti az árverést, az ebből befolyt pénzt pedig a székesfehérvári Szent Kristóf Háznak ajánlják fel, ez az a Székesfehérvári Egyházmegye kezelésébe tartozó intézmény, ahol napközben fogyatékos embereket látnak el.

Pünkösdi Virágálom

A látvány mellett a Belvárosba látogatóknak a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai tartalmas kísérőrendezvényeket is ajánlanak a pünkösdi hétvégére. A HírBeleBumm csapata kézműves foglalkozásokkal és játékos vetélkedőkkel várja a kicsiket és nagyokat a Mátyás király-emlékműnél szombaton, vasárnap, valamint hétfőn 15 és 19 óra között. Zenei csemegéket is tartogat a négynapos rendezvénysorozat: pénteken 19 órakor a Mátyás király-emlékműnél a Corpus Rézfúvós Quintet, szombaton 18 órakor a Szent István Király Múzeum udvarán a Stringers vonósnégyes, vasárnap 18 órakor a Mátyás király-emlékműnél a Berki-Cserta-Varró Trió koncertje lesz hallható, majd hétfőn 17.30 órakor ugyan ezen a helyszínen a Kákics együttes tart táncházat moldvai és felcsíki dallamokra.  (Esőhelyszínek: pénteken és szombaton a múzeum emeleti foglalkoztatója, vasárnap és hétfőn a Hiemer-ház foglalkoztatója)

Az alkotásokat a látogatók is értékelhetik, május 25-én 15 óráig lehet szavazni a Pünkösdi Virágálom főbb eseményeinek helyszínén elhelyezett szavazólapokkal, amelyeket a Tourinform Irodában és a Polgármesteri Hivatal portáján található urnákba lehet bedobni. A közönségszavazás eredményét hétfőn 17 órakor hirdetik ki a Mátyás király-emlékműnél.

Szöveg: ÖKK, fotó: Göbölyös Imre (fehervar.net)

Részletes program

2015. május 22. (péntek)
16.00 Térzene a belvárosban: Ars Musica Vegyes Kar, Ciszterband, Vox Mirabilis Kamarakórus
16.00 BÁBaKALÁCS Bábszínház: Offerusz, a nagyerejű Városháza udvara
17.00 Ünnepélyes megnyitó és körséta
Köszöntőt mond: dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök
Közreműködik: az Alba Regia Táncegyüttes gyermekcsoportja és a Kákics Együttes
A körséta moderátora Kneifelné Laczkó Krisztina
Török-kút
18.00 Színpadi virágkötés és árverés
Vezető: Szabó János szakújságíró
A befolyt összeget a Szent Kristóf Ház kapja.
Mátyás király-emlékmű
19.00 Corpus rézfúvós quintet
(esőhelyszín: a Szent István Király Múzeum emeleti foglalkoztatója)
Mátyás király-emlékmű
2015. május 23. (szombat)
15.00–19.00 Kézműves foglalkozások, játékos vetélkedők a HírBeleBumm csapatával
(esőhelyszín: a Szent István Király Múzeum kapualja)
Mátyás király-emlékmű
15.00 Fúvószene a téren a veszprémi légierő zenekarral – a „Mind egy szálig” jótékonysági rendezvénysorozat programja Városház tér
16.00 Interaktív körséta gyerekeknek és családjuknak a Teremburával gyülekező a Tourinform Irodánál
18.00 Stringers vonósnégyes
(esőhelyszín: a Szent István Király Múzeum emeleti foglalkoztatója)
Szent István Király Múzeum, Díszudvar
2015. május 24. (vasárnap)
15.00–19.00 Kézműves foglalkozások, játékos vetélkedők a HírBeleBumm csapatával
(esőhelyszín: a Szent István Király Múzeum kapualja)
Mátyás király-emlékmű
15.00–19.00 Galamb és óriásnyúl bemutató, állatsimogató a V-061 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesülettel Mátyás király-emlékmű
16.00 Interaktív körséta gyerekeknek és családjuknak a Teremburával gyülekező a Tourinform Irodánál
18.00 Berki–Cserta–Varró Trió népzenei koncert hangszerbemutatóval
(esőhelyszín: a Hiemer-ház földszinti foglalkoztatója)
Mátyás király-emlékmű
2015. május 25. (hétfő)
15.00 A közönségszavazás lezárása
15.00–19.00 Kézműves foglalkozások, játékos vetélkedők a HírBeleBumm csapatával
(esőhelyszín: a Szent István Király Múzeum kapualja)
Mátyás király-emlékmű
15.00 Misztrál Együttes – a „Mind egy szálig” jótékonysági rendezvénysorozat programja Városház tér
16.00 Interaktív körséta gyerekeknek és családjuknak a Teremburával gyülekező a Tourinform Irodánál
17.00 A közönségszavazás eredményhirdetése Mátyás király-emlékmű
17.30 Moldvai és felcsíki táncház a Kákics Együttessel
Táncoktató: Gál Dávid
(esőhelyszín: a Hiemer-ház földszinti foglalkoztatója)
Mátyás király-emlékmű
19.00 …csak tiszta forrásból…
az Alba Regia Szimfonikus Zenekar tisztelgő hangversenye Bartók Béla emlékére
Vörösmarty Színház

További információ: Fehérvári Programszervező Kft.