Több mint félszáz produkció húsz helyszínen

Gazdag zenei programok, képzőművészeti kiállítások, performansz és slam poetry est is szerepel a 16. Kortárs Művészeti Fesztiválon. A tíznapos eseménysorozat 20 helyszínen, 30 féle programmal, összesen 52 produkcióval közel kétszáz művész és alkotó közreműködésével várja az érdeklődőket. Minderről sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva alpolgármester, Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény igazgatója és a szervezők.

Frissesség, újszerűség, másfajta megközelítés. Így jellemezhető a Kortárs Művészeti Fesztivál, amelyet tizenhatodik alkalommal rendez meg Székesfehérvár. Bár a hivatalos megnyitó május 15-én, pénteken lesz, a zászlókkal feldíszített Belvárosban és városszerte mától mindennap egy-egy kiállítás megnyitóval már hangolódhatnak az érdeklődők a fesztiválra.

Kortárs Fesztivál sajtótájékoztató

Szűcs Erzsébet az új helyszíneket és új műfajokat emelte ki, Brájer Éva pedig a frissességet és újszerűséget hangsúlyozta

„Arról, hogy mi a kortárs művészet, nagyon sokan értekeztek több száz éve és ma is. Egy értekezésben olvastam, hogy a kortárs művészettel foglalkozók egyik problémája az a tény, hogy nem tudják, hol a kezdet. A másik probléma a határral van. Tehát két fontos tényező a kortárs művészetben: a kezdet és a határ” – mondta Brájer Éva. Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte, hogy tizenhat év hosszú idő egy fesztivál életében, de az idei év programjai is jól mutatják, hogy ez az eseménysorozat nagyon is friss, legyen szó zeneművészetről, képzőművészetről, irodalomról. „A kortárs fesztivál a frissességen túl újszerűséget is jelent igényes, izgalmas, érdekes programokkal, amelyek közül az El Kazovszkij képzőművész Székesfehérváron őrzött munkáiból a május 17-én, vasárnap 17 órakor, a Városi Képtárban „Lélekszínpad” címmel nyíló kiállításra hívnám fel a figyelmet. A megrendezés ötletét, aktualitását az adja, hogy Szikora Jánost, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóját felkérték – a 2015 őszén a Magyar Nemzeti Galériában megrendezendő El Kazovszkij kiállításhoz – egy performansz megírására, megrendezésére, és ő ezt a székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztiválon – mintegy előzetesként – kívánja bemutatni.”  A performanszra a kiállítás megnyitása napján 18 órakor a székesfehérvári Csók István Képtárban kerül sor.

„Új helyszínek, új műfajok jelennek meg az idei programban, többek között a RandOM és a Tinta is bekapcsolódik. Lesz slam poetry és performansz is. A Kortárs Művészeti Fesztivál elindításakor nem véletlen, hogy csak műfaji meghatározást adtunk. A tematikát azért nem határoztunk meg a közreműködő művészek, alkotók számára, mert szeretnénk, hogy minden évben új produkciók szülessenek és egyre több fiatal kapcsolódjon be” – hangsúlyozta Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény igazgatója.

Kortárs Fesztivál sajtótájékoztató

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Matuz János művészeti intendáns (Vörösmarty Színház), Simon József igazgató (Köfém Művelődési Ház), Buriánné Tarró Edit tagkönyvtár-vezető (Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtár), Nagy Judit elnök (Szín-Tér Egyesület – Szabad Színház), Nagy László Ivó (RandOM), Szepesi Imre „Zöld” (MéhKasAula Kulturális Egyesület), dr. Lakner József elnök (Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör) és Gyimesi Edit, a filmes programok felelőse.  A különböző művészeti ágak eseményeinek szervezői elmondták, drámai és táncos színházi estek, jazz és komolyzenei koncertek, Jam-Bory-vár, zenés felolvasóestek, a 90 éves Makk Károly köszöntése, slam poetry est és könyvbemutató, valamint Kultúr-turi is szerepel az idei fesztivál 30 féle programja között.

Május 12-e és május 24-e között 31 alkalommal, 52 produkció keretében, közel 200 előadó (kiállító, zenész, színész, táncos, irodalmár) lép a közönség elé.  Az események közül a kiállítások (17 képző-, fotó- és iparművészeti – tárlat látogatható a fesztivál ideje alatt) és a zenei előadások (14 zenész, együttes, illetve DJ lép fel a KMF időtartama alatt) aránya kiemelkedő. Lesz ezen kívül épületbevetítés, performansz, beszélgetés, tűzfújás is.

Szöveg: ÖKK, fotó: Bácskai Gergely (szekesfehervar.hu)