Mesék holdfényben

Vágy, boldogság, boldogtalanság – Jannisz Ritszosz görög író, költő Holdfényszonáta című monodrámáját Törsök Márta előadásában láthatja a közönség május 23-án, szombaton 19 órától a Pelikán Kamaraszínházban.

Elvarázsolt világba kerül az előadás nézője. Látszólag egyszerű díszlet, egy régi ház nagy szobája. De a négy, holdfény megvilágította falak között szikrázó emlékek kettétört íve hűl még, s az emlékek között ott tipeg-topog, tétovázik, emlékezik, meditál egy idősebb, fekete ruhás asszony, s mesél. Az emlékek közt válogatva végigpereg az élete, miközben a jelenbe emelt egy-egy esemény önvizsgálatra is készteti. Vágy, boldogság, boldogtalanság, elbukás. Az élet. S miközben mesél, azt érezzük, hogy észrevétlenül, a mi átélt élményeink is ott vibrálnak a levegőben.

A monodrámát Törsök Márta, a Szabad Színház társulatának egyik alapító tagja elő, Vas István fordításában (Fotó: Molnár Artúr)

A monodrámát Törsök Márta, a Szabad Színház társulatának egyik alapító tagja elő, Vas István fordításában
(Fotó: Molnár Artúr)

Jannis Ritsos (1909-1990) görög író, költő száz körüli verses kiadvány, kilenc regény, négy színdarab sok műfordítás és számos tanulmány szerzője. Jó néhány versét dalként ismeri a közönség, hiszen a nálunk is  népszerű görög zeneszerző, Mikisz Teodorakisz zenésítette meg őket.

További részletek a műsornaptárban »