Kézművesség az iparművészetben

Maróti Viktória kerámiatervező és Varga Gyöngyvér üvegtervező munkáiból nyílt kiállítás a Köfém Művelődési Házban. Letisztult forma- és színvilág, kézműves technológia jellemzi alkotásaikat, amelyek június 5-ig tekinthetőek meg.

A Köfém Művelődési Ház hagyományosan iparművészeti kiállítással vesz részt a fesztivál programjában: kiállítóik idén is a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett hallgatók. A New craft is coming! című tárlatot Lipóczki Ákos tanszékvezető, egyetemi docens (MOME Design Intézet, Tárgyalkotó Tanszék) ajánlotta a közönség figyelmébe, aki az alkotók és munkáik bemutatása során kiemelte azt az aprólékos, kézműves technológiát, amelyekkel a kiállított tárgyak készültek.

Varga Gyöngyvér szívesen válaszolt a műhelytitkokat firtató kérdésekre

Varga Gyöngyvér (középen) szívesen válaszolt a műhelytitkokat firtató kérdésekre

Az is hagyomány már a Köfém Művelődési Ház iparművészeti tárlatain, hogy a közönség „lerohanja” a kiállítókat, és az egyes tárgyak készítésének műhelytitkairól faggatja őket. Maróti Viktória egy külföldi utazás miatt nem tudott jelen lenni a megnyitón, de Varga Gyöngyvér szívesen mesélt arról, miként áll össze egésszé a sok apró üvegdarabból álló tál, vagy milyen módszerrel csiszolja a felületeket, kialakítva azokat a különleges mintákat, amelyek azonnal megfogták a megnyitó közönségét.

Fotó: Lőrincz Miklós