Lélekszínpad

El Kazovszkij képzőművész Fehérváron őrzött munkáiból Lélekszínpad címmel nyílik kiállítás május 17-én, vasárnap 17 órakor a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény projekt termében. A képtár új helyszínének első időszaki kiállítását Muladi Brigitta művészettörténész ajánlja a közönség figyelmébe.

A tárlat az intézmény Modern magyar művészet a székesfehérvári gyűjteményekben című kiállítás-sorozat keretében rendezik meg, ez lesz a 2000-ben indított sorozat hatodik kiállítása.

Lélekszínpad

A megrendezés ötletét, aktualitását az adja, hogy Szikora Jánost, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóját felkérték – a 2015 őszén a Magyar Nemzeti Galériában megrendezendő El Kazovszkij kiállításhoz – egy performansz megírására, megrendezésére, és ő ezt a székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztiválon (kicsit mintegy előzetesként) be kívánja mutatni. A performanszra a kiállítás megnyitása napján 18 órakor a székesfehérvári Csók István Képtárban kerül sor.

A 2008-ban elhunyt művész művei közül 19 van székesfehérvári múzeumok tulajdonában, egy alkotás pedig Szikora János tulajdona. A Szent István Király Múzeum kapcsolata a művésszel 1982-ben kezdődött, amikor El Kazovszkij elnyerte a Smohay Alapítvány díját. Jelentős alkotásai 1983 és 1999 között kerültek a múzeum tulajdonába.

A tárlat másik egysége Deák Dénes budapesti műgyűjtő Székesfehérvárnak ajándékozott gyűjteményéből kerül ki. Az 1993-ban elhunyt gyűjtőhöz az alkotások valószínűleg közvetlenül az alkotótól kerültek.

Részletek a programajánlóban »

A performansz a programajánlóban »

Lélekszínpad