Elindult a fesztivál

A Pelikán Galéria előtt rendezett ünnepélyes megnyitóval, Ágoston Béla és a Gauditórium koncertjével elindult a 16. Kortárs Képzőművészeti Fesztivál. A város közművelődési intézményeinek, kulturális egyesületeinek és kultúrkocsmáinak összefogásával összesen 52 produkció és közel kétszáz művész várja az érdeklődőket május 24-ig Székesfehérváron.

A megnyitón Brájer Éva alpolgármester mondott köszöntőt. „Végignézve a 16. Kortárs Művészeti Fesztivál programjait, határozottan azt mondhatom, hogy a bőség zavarával küzdhetnek az érdeklődők. Azt gondolom, a Kortárs Művészeti Fesztiválra kimondottan büszke lehet Székesfehérvár. A fesztivál programjai – legyen az zene, film, színház, vagy képzőművészet – nagyon friss és más, kortárs megközelítést nyújtanak számunkra. A humor sem hiányzik az alkotásokból, és sokszor érdekes fricskát adnak az aktuális társadalmi problémákra, ami szerintem nagyon szükséges. Talán köszönhető ez annak, hogy nagyon sok alkotó fiatal, vagy éppen »örök« fiatal” – mondta Brájer Éva. Székesfehérvár alpolgármestere hozzátette, a fesztivál erőssége az is, hogy összefogja a város művészeit, kulturális intézményeit, civil szervezeteit.

A hivatalos megnyitó után koncerttel indult el a 16. Kortárs Művészeti Fesztivál. A Pelikán Galéria bejárata előtti téren Ágoston Béla és a Gauditórium adta elő kortárs költők megzenésített gyermekverseit, világzenei körutazással, hangszerbemutatóval, etno-jazz improvizációkkal gazdagítva.

A koncertet követően nyitották meg a Székesfehérvári Művészek Társasága Hamis memória című tematikus kollektív tárlatát, amelyen a helyi művészek legfrissebb alkotásai szerepelnek. Pinke Miklós, a tárlat kurátorának köszöntője után Pallag Zoltán író, költő nyitotta meg a kiállítást. A Kortárs Művészeti Fesztivál szombaton a Jam-Bory-vár összművészeti kisfesztivállal folytatódik.

Szöveg: ÖKK, videó: Göbölyös Imre (fehervar.net)

Képeink a megnyitóról:
(Fotó: Lőrincz Miklós)