Az első tizenöt év

Megjelent a Kortárs Művészeti Fesztivál első tizenöt évét összefoglaló kiadvány: a 96 oldalas kötetet november 22-én mutatták be a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben.

A könyv szövegét Beller Róbert írta, a koncepció és fülszöveg Szűcs Erzsébet fesztiváligazgató munkája, a katalógus adatait Vadász Imre fesztiváltitkár állította össze, a fotókat Garami Richárd és Rácskay Zoltán jegyzi. A könyvbemutató beszélgetésen részt vett Brájer Éva alpolgármester és Hartyándi Jenő, a MEDIAWAVE fesztiváligazgatója is.

IMG_3990

Brájer Éva köszönetet mondott azoknak, akik támogatták annak idején a fesztivál megszületését, kiemelve dr. Lőrinczy Attila korábbi kulturális alpolgármester és Szele István, a közművelődési iroda akkori vezetőjének nevét. Székesfehérvár alpolgármestere a fesztiválról szólva elmondta, nagy eredménye a rendezvénynek, hogy összefogja a közművelődési intézményeket, civil szervezőket, művészeket. Kiemelte, hogy az elmúlt tizenöt évre visszatekintve jó érzés visszagondolni az izgalmas, érdekes programokra, amelyben megmutatkozik a fiatalok újszerű látásmódja. Brájer Éva alpolgármester szólt arról is, hogy a Kortárs Fesztivál léte nem kérdőjeleződhet meg a városban.

Hartyándi Jenő elmondta, hogy 1991-ben szervezték meg először a MEDIAWAVE fesztivált, a rendszerváltás szelét kihasználva. A MEDIAWAVE Alapítvány mára jelentős, a vizuális művészetek és a színvonalas – főként jazz és etno – zene területeit felölelő tevékenység-gyűjteménnyel büszkélkedhet. Hartyándi Jenő a magyar fesztiválhelyzetről is beszélt, kiemelve, hogy elképesztő számú, több mint 4000 fesztivált tartanak nyilván Magyarországon. Ezek közül külön kategóriában versenyez a Sziget Fesztivál és alfesztiváljai, amelyek olyan dominanciára tettek szert az elmúlt években, hogy magát a „fesztivál” fogalmát is sikerült saját képükre formálniuk. Hozzátette, hogy a Sziget idei költségvetése 3,65 milliárd forint, ez több, mint amit az állam az összes többi fesztiválra fordít.

Szöveg: szekesfehervar.hu
Fotó: Lőrincz Miklós