Tárlatok a fesztivál előtt

Hagyományosan a fesztivál hivatalos nyitánya előtt megnyílik néhány kiállítás, és ezek a fesztivál zárása után is látogathatók.

Tucatnyi képzőművészeti esemény – kiállítás és performansz – tartozik a 16. Kortárs Művészeti Fesztiválhoz, a kiállítások közül öt is néhány nappal a fesztivál előtt megnyílik.

Kortárs tárlatok

Május 12-től 31-ig láthatjuk a belvárosban a fesztivál hagyományos iparművészeti tárlatát, a szabadtéri művészzászló-kiállítást. A korábbi években bemutatott alkotások mellé idén egy új zászló készül: Doromby Mária textilművész munkája. A munkák kifüggesztésével öltözik a fesztivál ünnepi díszébe a város.

Fehér éjszakák, fekete nappalok címmel május 12-én, kedden 17 órakor nyílik meg Kövi Krisztina tárlata a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. A tervezőgrafikus művész finn népmesékhez készült linóleummetszet illusztrációit állítja ki, a június 13-ig látogatható tárlatot Maczó Péter tervezőgrafikus művész, a MOME egyetemi docense ajánlja a közönség figyelmébe.

Muzsnay Ákos Munkácsy-díjas grafikusművész tárlatát május 13-án, szerdán 17 órakor Jász Attila József Attila-díjas költő, az Új Forrás főszerkesztője nyitja meg a Vörösmarty Teremben. A május 30-ig látogatható tárlaton a művész a grafikai munkái mellett érmeit, kisplasztikáit is láthatjuk.

A Vörösmarty Teremtől pár méterre, a Kossuth Udvarházban található RandOM kultúrkocsmában nyitja meg Fertő László – szintén május 13-án, szerdán – Kelemen János festészeti tárlatát Transition címmel 19 órakor.

A fesztivál nulladik napján, május 14-én 17 órakor nyílik meg Szabó Noémi festőművész tárlata az Aranybulla Könyvtárban: az alkotó a Kid Camino című kiállításon látható munkáin a gyermekkor különböző stációi bemutatásával, az eltérő korok egy-egy jellemző aspektusát emeli ki. A tárlat június 12-ig látogatható.